Benvinguts i benvingudes al món vibrant del jazz dels anys 20 i 30, un moment en què la música i la societat estaven a punt de canviar per sempre. Des de l’escola de Lindy Hop The Dawn Beat aprofondirem en tot de temes relacionats amb el swing i intentarem transportar-vos des de Girona fins al Harlem de principis del segle XX.
Les Germanes Whitman: Pioneres del Jazz amb un toc Feminista
En aquest article, ens endinsarem en la fascinant vida de les The Whitman Sisters, un grup de dones valentes i talentoses que van trencar barreres en el món del jazz. Des de The Dawn Beat, escola de Lindy Hop a Girona, Figueres, Banyoles i Ventalló us guiarem a través d’aquest viatge, explorarem la seva relació amb la música jazz i la seva notable contribució a aquest gènere musical, tot donant un toc feminista a tot allò que feien. Així mateix, descobrirem alguna anècdota que ens mostrarà el seu esperit audaç i la seva determinació inquebrantable.
El naixement d’una revolució musical
La dècada de 1920 va veure sorgir una nova forma d’expressió musical, una fusió de ritmes africans, melodies blues i improvisació. Aquesta revolució musical va ser coneguda com a jazz i, enmig d’aquesta efervescència cultural, les The Whitman Sisters van aconseguir brillar amb força pròpia. Liderades per les germanes Blanche, Mabel i Essie Whitman, aquestes dones van revolucionar l’escenari amb la seva música i el seu carisma inigualable.
El jazz com a eina de llibertat i empoderament femení
Per a les The Whitman Sisters, el jazz no era només música, sinó una eina de llibertat i empoderament. En una època en què les dones sovint eren relegades a papers secundaris, aquest grup de germanes va aconseguir guanyar-se el respecte del públic i es va convertir en un símbol de resistència femenina. Les seves actuacions dinàmiques i plenes d’energia eren una declaració de llibertat i de negació a acceptar els rols tradicionals imposats per la societat.
Una anècdota reveladora
En una ocasió memorable, durant una gira per diverses ciutats dels Estats Units, les The Whitman Sisters van enfrontar-se a una situació de discriminació. En un club de jazz de Nova Orleans, se’ls va negar l’entrada perquè eren dones i es va argumentar que no podien tocar amb els homes. Però aquestes germanes no es van rendir tan fàcilment. Van fer valer els seus drets i van organitzar un concert gratuït a l’aire lliure, just al davant del club que les havia rebutjat. La gent es va reunir en massa per escoltar-les, i les autoritats locals van haver de cedir davant la pressió popular. Aquesta anècdota és un testimoni del seu esperit combatent i de la seva determinació per desafiar les normes establertes.
Un llegat perdurable
El talent i la determinació de les The Whitman Sisters no només van guanyar-les un lloc destacat en la història del jazz, sinó que també van obrir el camí a altres dones per expressar-se i conquerir els seus somnis en aquesta indústria. El seu llegat perdurable es troba en cada dona que avui dia trepitja un escenari de jazz, demostrant que no hi ha límits per a les dones en la música.
Les The Whitman Sisters van ser autèntiques pioneres en la indústria del jazz, desafiant els estereotips de gènere i conquerint escenaris amb el seu talent i passió. A través de la seva música, van defensar la igualtat de gènere i van obrir portes per a altres artistes femenines en un món dominat pels homes. La seva relació amb el jazz va anar més enllà de l’art, va ser una declaració de poder femení i una lluita per la llibertat. Les The Whitman Sisters deixen un llegat inesborrable i una prova viva que la música és una força poderosa per canviar el món.
En resum, malgrat els seus quaranta anys de popularitat, la informació sobre elles gairebé va desaparèixer. No van deixar cap pel·lícula, partitura ni gairebé cap enregistrament, tot i que Essie va fer algunes gravacions per Black Swan i Paramount a principis dels anys 1920.
Les germanes supervivents van ser entrevistades a la dècada de 1960 per Jean i Marshall Stearns, que van incloure un capítol sobre les Whitman en la seva obra Jazz Dance. El seu paper complet va ser descobert pels esforços de la investigadora d’Estudis Teatrals Afroamericans Nadine George-Graves, que va analitzar una gran quantitat de publicacions locals i regionals i va publicar els seus resultats el 2000 com a «The Royalty of Negro Vaudeville: The Whitman Sisters and the Negotiation of Race, Gender and Class in African American Theatre, 1900–1940» (La Reialesa del Vaudeville Negre: Les Germanes Whitman i la Negociació de la Raça, el Gènere i la Classe en el Teatre Afroamericà, 1900-1940).
Després que Essie es retirés de l’actuació, es va convertir en una predicadora laica a Chicago. Es va casar tres vegades i va morir als 80 anys en un incendi a casa seva el 1963. Alberta va morir a Atlanta el 1964 i Alice a Chicago el 1968. El fill d’Alberta, Albert «Pops» Whitman (1919-1950), va esdevenir un conegut ballarí de claqué pel seu compte.
Podeu llegir més sobre les Whitman Sisters a https://www.nodepression.com/the-whitman-sisters-why-we-may-never-silence-them/ o podeu venir endinsar-vos dins del món del jazz i del swing a través de les classes de Lindy Hop que oferim a Girona, Figueres, Banyoles i Ventalló.