Saltar al contenido

La Sala Savoy de Harlem: Epicentre del Swing i la Revolució del Lindy Hop

  • por

La dècada dels anys 20 va presenciar un ressorgiment cultural i social a Harlem, Nova York, que es va reflectir en molts àmbits de la vida urbana. Un dels epicentres més vibrants d’aquesta revolució va ser la Sala Savoy, una sala de ball que es convertiria en llegenda i en el bressol del moviment de ball del Lindy Hop.

Inicis de la Sala Savoy:

La Sala Savoy es va inaugurar el 1926 com una sala de ball integrada, un fenomen poc comú en aquella època marcada per la segregació racial. Aquesta peculiaritat la va fer única, ja que era un espai on persones de tota raça i color podien gaudir de la música i el ball sense restriccions. Això no només va ser revolucionari, sinó que també va contribuir a la formació d’una comunitat diversa i harmoniosa que es convertiria en el caldo de cultiu ideal per al naixement d’estils de ball innovadors.

La Revolució del Lindy Hop:

El grup de ball conegut com els “Whitey Lindy Hoppers” va ser instrumental en la popularització del Lindy Hop, una forma energètica i improvisada de ballar que va captivar les multituds. Whitey’s Lindy Hoppers era un grup divers de ballarins, amb membres de diferents orígens ètnics, que es van convertir en autèntiques estrelles a la Sala Savoy i més enllà.

Chester Whitmore i Norma Miller, dos dels membres més destacats del grup, van jugar un paper crucial en el desenvolupament del Lindy Hop. La creativitat de Whitmore i la seva habilitat per incorporar elements de jazz i altres estils de ball al Lindy van contribuir a definir aquesta forma única de ball. Tant Whitmore com Miller, juntament amb altres membres dels Whitey Lindy Hoppers, no només eren reconeguts pels seus passos i rutines impressionants, sinó també per la seva capacitat de ballar junts amb una connexió i una harmonia excepcionals. La química entre aquests balladors va elevar les actuacions dels Whitey Lindy Hoppers a noves alçades, deixant una empremta indeleble en la història del Lindy Hop i del ball en general.

Esdeveniments Memorables a la Sala Savoy:

La Sala Savoy va ser testimoni de molts esdeveniments memorables que han quedat gravats a la història de la música i el ball. Des de les actuacions èpiques de les big bands com la de Chick Webb fins als concursos de ball que atreien ballarins de tota la ciutat, la Savoy va ser un lloc on la creativitat i la expressió artística es van fusionar de manera única.

Un dels moments més destacats va ser la celebració del “Battle of the Bands” entre les orquestres de Chick Webb i Benny Goodman el 1938. Aquest esdeveniment va marcar un punt culminant en la història de la música swing i va demostrar la influència de la Sala Savoy com a centre de la cultura afroamericana.

L’Herència Continua:

Malgrat que la Sala Savoy va tancar les seves portes a la dècada dels 50, el seu llegat continua viu en la història del swing i del Lindy Hop. Els Whitey Lindy Hoppers van influir en generacions de ballarins, i molts dels passos i les rutines que van sorgir a la Savoy encara es ballen avui en dia arreu del món.

La Sala Savoy de Harlem va ser molt més que un simple local de ball; va ser un laboratori de creativitat, una plataforma per a la diversitat i un testimoni de l’època daurada del swing. La seva contribució al món del ball i de la música continua sent venerada, i la llegenda de la Sala Savoy viu en cada pas de Lindy Hop que es balla avui en dia.

Des de The Dawn Beat, escola de Swing i Lindy Hop a Girona, Ventalló, Vilabertran, Vilatenim i Banyoles sovint ens inspirem dels passos que es van crear a la sala Savoy i reproduïm les coreografies més mítiques!