Saltar al contenido

Down Beat

La Revista que Va Fer Ballar el Món

Amants de la música, ballarins i ballarines! Avui ens submergirem en una època daurada de la música i el ball, quan el jazz i el swing eren els amos indiscutibles. Per a fer-ho, hem de parlar d’una autèntica institució: Down Beat. Aquesta revista de música no només va documentar l’escena del jazz i el swing, sinó que també va contribuir a donar-li forma. Així que prepara’t per viatjar en el temps i descobrir com Down Beat va canviar el joc del Lindy Hop i el Swing.

Però abans d’aprodondir en una de les revistes que han forjat el mon del jazz tal qual el coneixem, deixeu-me que us recordi que podeu llegir en aquest post la relació entre The Dawn Beat, la nostra escola de Lindy Hop que ofereix classes a Girona provincia, la revista en qüestió i la Dawn Hampton!

Down Beat, el Swing i el Lindy Hop:

Per entendre la relació entre Down Beat, el Lindy Hop i el Swing, primer hem de recordar que aquesta revista era la Bíblia del jazz. Va ser fundada el 1934 i es va convertir en la font de referència per a tot el que tenia a veure amb la música. Publicava ressenyes de discos, entrevistes amb músics i, el que és més important per a nosaltres, promocionava l’escena de ball.

En una època en què el Lindy Hop i el Swing estaven en el seu apogeu, Down Beat en va ser un defensora clau. Donava cobertura a les bandes de swing més importants, com la de Benny Goodman i Count Basie, que feien que la gent es llevés i ballés. La revista no només informava sobre els músics, sinó que també destacava la importància dels ballarins i els clubs de ball on la música prenia vida.

Ara bé, si parlem de la relació entre Down Beat i el Swing, no podem oblidar esmentar els grans músics que omplien les seves pàgines. A través de les seves ressenyes i crítiques, Down Beat va ajudar a difondre la música de jazz i swing per tot el país, creant un fervor col·lectiu pel ball i la música en directe.

Un exemple icònic és quan la revista va destacar el famós concert de Benny Goodman al Carnegie Hall el 1938. Aquesta actuació va ser un punt d’inflexió pel swing, i Down Beat ho sabia. La seva cobertura va contribuir a fer que el swing es convertís en un fenomen nacional.

El primer concurs de ball

Parlant d’anècdotes, aquí en tenim una autèntica joia. El 1935, Down Beat va organitzar un concurs de ball de Lindy Hop al Savoy Ballroom de Nova York. Imagina’t això: la revista més influent del jazz convidant els millors ballarins de Lindy Hop a competir. Va ser un esdeveniment èpic, amb una audiència lliurada i jutges que incloïen els millors músics de l’època.

La guanyadora va ser una jove anomenada Norma Miller, que es va convertir en una de les ballarines de Lindy Hop més icòniques de la història. Norma no només va guanyar el concurs, sinó que també es va guanyar el respecte de la comunitat del Lindy Hop i el reconeixement de Down Beat.

El Llegat Durador:

La influència de Down Beat en la música i el ball no es pot subestimar. La revista no només documentava l’escena, sinó que també la impulsava cap endavant. Va ajudar a crear una cultura d’entusiasme per la música en viu i el ball, que encara es fa sentir a les pistes de ball de swing d’arreu del món.

En resum, Down Beat va ser molt més que una revista de música. Va ser un motor impulsor darrere del Lindy Hop i el Swing, ajudant a aquests gèneres a convertir-se en un fenomen cultural. El seu llegat perdura en la música que estimem i a les pistes de ball on encara avui ens deixem portar pel ritme contagiant del jazz i el swing. Així que brindem per Down Beat, la revista que va fer ballar el món!